Monday, 18 June 2012

Apa itu keputihan?

Assalamualaikum,

Pada wanita2 di luar sana mesti tau apa tu keputihan kan.. Keputihan ni akan berlaku pada setiap insan bernama wanita, cuma bezanya ada yang sikit2 je, ada yang kena keputihan dengan sangat teruk.

Apa itu keputihan?
Keputihan adalahapabila keluar cairan yang berlebihan dari cik Vagina akak cik V. Keluar sikit2 agak normal, tapi kalau keluar cecair dengan rasa gatal, pedih, perit, atau dengan bau yang tidak menyenangkan. Dan lebih buruk jika cecair itu bertukar warna kekuningan, keabuan sampai ada yang kehijauan.


Kalu dah macam tu, please see your doctor!



Petua mengurangkan keputihan :
  1. ambil segenggam pegaga bersama akar, rebus sehingga mendidih, masukkan sedikit garam. Tapis air, biarkan sejuk minum.
  2. ambil 12 helai daun sireh dan 1liter air, rebus sampai mendidih. Blend dan tapis. Jadikan pencuci bahagian bawah.

Keputihan boleh dicegah dengan :  
  • Menjaga kebersihan vagina, membersihkan vagina dengan air bersih yang mengalir dengan cara mengusap dari depan ke belakang.
  • Mengurangkan penggunaan sabun antiseptik kerana dapat menggangu keseimbangan pH vagina.
  • Mengganti panty liner tepat waktu minimal 3 kali sehari.
  • Memilih pakaian dalam yang tepat, memakai seluar yang tidak ketat dan menyerap peluh.
  • Menghindarkan faktor risiko infeksi seperti berganti-ganti pasangan seksual, serta pemeriksaan ginekologi secara teratur.
  Photobucket

My Wedding

Daisypath Anniversary tickers

Happy Birthday Aqil

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Happy Birthday Afiy

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Jom Klik