Salam semua,
Ganache atau disebut 'ganach' sangat penting dalam pembuatan kek coklat. Selain rasanya yg sedap, menambahkan lagi keenakan kek coklat tu. Juga mencantikkan lagi kek atau menyembunyikan cacat cela yg ada pada kek kita.
Hari ni saya nak share tips untuk dapatkan ganache yg sedap, selain licin dan berkilat.
Resepi #1
- 1/2 cawan susu pekat
- 2 sudu besar serbuk koko (diayak)
- 1 sudu besar marjerin
Resepi #2
- 12 ounce (340g) coklat masakan - potong kecil²
- 1 cawan (250ml) krim tenusu - whipping cream
- 1 sudu marjerin
- 1 sudu sirap glukos
Krim yang sedang didihkan
Coklat yg telah dipotong kecil
Ganache yg telah siap dimasak
Untuk jadikan ganache lebih senang dibentuk semasa proses 'piping', sejukkan sehingga ganache boleh diceduk menggunakan sudu.
Coklat ganache boleh digunakan dalam 3 cara yg berbeza :
Glazed :
- Sering digunakan untuk membuat topping pada kek atau cupcake. Caranya hanya dengan sejukkan ganache dan curahkan pada kek anda!
Whipped :
- Mudah digunakan dalam membuat hiasan atau corak pada cupcake dan juga kek. Caranya, sejukkan ganache kemudian putar sehingga kental. Boleh dicorakkan dengan bentuk kegemaran anda!
Piping :
- Sejukkan ganache anda sehingga boleh di ceduk menggunakan sudu. Kemudian masukkan dalam piping beg dan corakkan ikut kreativiti anda!
Jadi, harap maklumat di atas membantu rakan² dalam membuat kek yg sedap dan ganache yg cantik.
Sekian, terima kasih.
Sumber oleh;
Askum...maksud sejukan...sejukan dlm peti ais ke...tq
ReplyDeletesalam. nak tanya..resepi mana lagi best hasilnya?resepi satu atau dua?
ReplyDelete