Salam semua, ntah apa2 je nama kek ni kan. Sebenarnya ini adalah kek coklat lembap yg dikukus, memang sedap sebab bila diletak dalam freezer 5-6 jam pon struktur kek tak berubah, lembut dan moist je. Bila makan memang terasa coklatnya tau. Memang genrenti jadi lah, sangat sesuai untuk mereka yg gemarkan coklat ;)
Sumber: Fronintankitchen
Asal: Pn Munira
Bahan kek:
- 1 cawan gula
- 1 cawan serbuk koko
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan susu pekat
- 1 cawan minyak masak
- 3/4 cawan tepung gandum - diayak
- 1 sudu kecil soda bikarbonat - diayak
- 1 sudu kecil baking powder - diayak
- 3 biji telur - di blender
- Masak gula, serbuk koko, susu cair, susu pekat dan minyak di atas api sampai sebati.
- ayak tepung, soda dan baking powder.
- Telur di blender
- Sebatikan ketiga-tiga adunan secara selang seli sebanyak 3 kali dengan spatula.
- panaskan periuk kukus
- Kukus sampai masak.
- 250g cream cheese -tartura
- 100 ml whipping cream
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1/2 sudu kecil paste lemon
- 1/2 cawan gula icing (optional) - sy tak letak pon, whipping cream dah manis
- Putar whipping cream hingga menjadi kental, ketepikan
- Putar cream cheese sehingga berkrim/ lembut
- masukkan gula icing, kalo taknak tak payah masukkan
- maukkan esen vanilla, lemon paste.
- masukkan whipping cream dan gaul sebati.
* lapiskan tengah2 kek dengan cream cheese
* sapaukan di sekeliling kek.
*sejukkan 4-5 jam
Dah siap. Sangat senang tau ;)
Selamat mencuba!
Salam ziarah... sedapnyeee kek ni.. mohon copy resipi ni yeeee...
ReplyDelete