Monday, 30 September 2013

[Resepi] Kek Lapis Cadbury

Assalamualaikum wbt

Dalam sibuk² ni, sempat lagi aku buat kek kan. Sebenarnya banyak btul draft dlm ni, tapi tak terbuat. Kadang² semangat naktaip, internet pulak slow. Nak buat macam mana, di sabah pon sekarang cuaca tak berapa elok, dalam tengah dok panas tu hujan lak turun. Kuasa Allah..

Hari ni aku nak share resepi kek lapis yg aku buat hari Jumaat malam Sabtu lalu. Semangatnya lain betul, sebab ada kawan di sekolah bawak, tapi masak secara kukus. Ramai cakap senang je buat. Aku terusa, terus search.

Sebenarnya nak buat kek lapis ni, bahannya mudah sangat. Kalo rajin mengukus lagi mudah kan. Tapi kadang² renyah sket kukus ni, nak kena tambah² air, dahla periuk kukus ku 22cm je, tak muat loyang 4 segi. Alu pon bakar je, risau jugak sebab takut hangit bahagian bawah, rupanya tidak.


  Takdelah cantik mana pon, Baru pertama kali buat kan. Nampak macam comot, tapi sebenarnya aku potong masa panas² lagi ni..hihi..tak sabar nak rasa sebab 1st trial ;p teruja melampau! kalau tahan sket lagi kan, masuk freezer baru potong, lagi cantik.
Tips membakar Kek Lapis:
Untuk layer pertama, bakar gunakan kepanasan 160 darjah api atas dan bawah selama 7-10 minit ikut kepanasan oven masing². Untuk layer seterusnya, gunakan api atas sahaja, kurangkan kepada 150 darjah. Baru tak hitam.



Bahan² :
  • 450g mentega berkualiti tinggi *aku guna 454g mentega fernleaf
  • 120g tepung hong kong / tepung gandum *aku guna 120g tepung gandum sahaja
  • 220g gula halus *aku guna 180g gula castor
  • 10 biji telur *aku guna gred C
  • 100g tepung biskut marie *blend sampai halus dan tapis
  • 65g serbuk horlicks *tapis
  • 50g serbuk santan (1 peket)
  • 300g susu pekat manis
  • 2 bungkus kepingan coklat Cadbury
  • pewarna kuning, merah dan hijau


Cara²:
  1. Putar mentega dan gula sehingga putih.
  2. Masukkan telur dan putar hingga sebati
  3. Masukkan tepung, horlicks dan tepung biskut merie. 
  4. Kacau hingga sebati.
  5. Mulakan dengan baca bismillah
  6. Masukkan 4 sudu besar adunan, layerkan nipis sebagai lapisan pertama. Jangan risau bila adunan nampak tak sekata, nnt dah masak nampak smooth je.
  7. Pada layer ke-3, susun coklat cadbury secara rawak atau susun dengan cantik. Ulang sampai abis adunan.
  8. Untuk layer terakhir, gunakan api atas bawah, bakar selama 10 minit.
Photobucket

My Wedding

Daisypath Anniversary tickers

Happy Birthday Aqil

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Happy Birthday Afiy

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Jom Klik