Siapa suka cheese sila angkat kening ;)
Macik ni memang obsess sangat dengan cheese. Tah kenapa perut ni versi obersea pulak sekarang.. huuhu. Tapi kalau time lunch tak pulak teringin sambal belacan campur cheese...phuhhhh. Nasib cari belacan ngan asam jawa jugak.
Tapi kalau bab kek, keju je terbayang.
Jadi harini ai nak share resepi Naan Cheese super sedap. Super gebu. Super cheese overload (bergantung pada kuantiti cheese korang boh la k)
Ok sekarang kita tengok bahan-bahan yang diperlukan.
Mula-mula, campurkan semua bahan ni:
- setengah bungkus yis serbuk mauripan (dalam 1 1/2 sudu)
- 100ml susu segar suam/ air suam kosong + 1 sb susu pekat
- 1 sb gula
Dalam bekas yang lain:
- 300g tepung gandum (untuk 6 keping roti ye)
- 1 sudu kecil baking powder
- 2 sb butter / marjerin
- secubit garam
--------> Biarkan setengah jam hingga adunan kembang double. Saya simpan dalam oven yang tak on. Cepat je kembang tau.
--------> Parut keju Mozarella (250g) atau beli je yang dah siap parut tu. Mahal sikitlah kan. Lagi banyak lagi sedap. Saya selalu campur dengan cheddar cheese yang diparut. Rasa lemak-lemak sikit. Kenapa mozarella? Sebab ada effect tarik tu yang macam chewing gaum ;p
-------> Bulat-bulatkan adunan dalam 80g - 100g setiap satu. Boleh dapat dalam 6 biji. Leperkan dan masukkan cheese sebagai inti. Kemudian bulatkan semua. Dah siap semua biarkan seketika dalam 15 minit. Leperkan dan boleh goreng dalam non-stick pan guna api slow k.
-------> Jangan lupa sapukan butter masa menggoreng k baru nampak cantik dan lembab2 sikit.
Dah siap leh cicah ngan kuah kari. Makan camtu je pon dah sedap terlampau ;)
No comments :
Post a Comment