Monday, 25 February 2013

Resepi Trio Snow Cheese Cake

Salam semua,

Kali keempat buat kek baru menjadi..fuhhh! Hehehe..sebenarnya baru nak try tulis entry guna ipad, ntah jadi ke tidak ni, macam best lak. Tapi takde pun leh klik besarkan font ke, tukar color2 font ke..takpelah asalkan boleh tepek gambar.

2 kali aku buat snow cheese cake tak jadi. Jadi tu jadilah, tapi jadi bantat ;( nyampah aku, mula2 derhakakan resepi, masuK 5 biji telur, tak jadi. Aku pikir2 mungkin telur tak cukup, buat lagi sama resepi cuma tukar telur jadi 6 biji.. Sama gak bantat. Kuang ajo, abis telur 1 tray besar yg aku plan nak buat nasi lemak tu. kali ke 3 aku buat kek kukus, Choc moist with cheese..menjadi, tapi makan tak abis, buang je. Jadi aku cuba untuk kali ke 4 buat kek ni, menjadi lak.

Aku nak kongsi lah resepi yg mudah, tapi jangan riak masa buat kek ye, sebab nnti kek bantat..bhahaha..

Riview : kek ni sangat lembut, moist, melting in mouth ;) yummy

RESEPI TRIO SNOW CHEESE CAKE
125g gula caster
100g tepung hong kong, superfine atau self rising (aku guna self rising)
20g tepung jagung (dalam 2 sudu gitu)
1 sudu kecil baking powder
4 biji telur
10g ovelet (dalam 1 sudu kecil)
40g air
60g minyak masak*

CARA-CARA
- masukkan semua sekali dalam mangkuk kecuali minyak masak
- pukul dengan mixer sampai adunan bertukar warna putih
- masukkan minyak masak
- gaul guna spatula, jangan guna mixer
- bahagikan kepada 3 bahagian
- masukkan pilihan perasa dan warna kegemaran
- bakar setiap adunan dalam masa 10-15 minit, api atas bawah, suhu 130-150


RESEPI CREAM (pertama)
- 250g cream cheese (lebih atau kurang pon takpe)
- 250ml whipping

Resepi kedua
- 250ml cream cheese
- setengah tin susu pekat

CARA-CARA
- pukul whipping cream sampai kembang
- pukul cream cheese hingga jadi lembut

Atau

- pukul whipping cream hingga lembut
- masukkan susu, pukul lagi hingga jadi krim

* lapis setiap layer dengan cream
* tabur CHEDDAR CHEESE BLOCK yang telah disagat halus

-









My Wedding

Daisypath Anniversary tickers

Happy Birthday Aqil

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Happy Birthday Afiy

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Jom Klik