Ini adalah resepi paling senang tau untuk buat kek keju ni, sangat mudah dan sedap! Rupa pun cantik ;)
Bahan-bahan:
500g cream cheese - saya guna tatura
1/2 cawan gula castor
250ml whipped cream - saya guna all purpose cream Nestle
1 sudu kecil gelatin - optional (saya tak guna pon)
1 sudu kecil lemon paste - optional
Biskut tiger coklat 250g atau sebungkus besar
susu segar yg dipanaskan
Cara-cara:
- pukul cream cheese sampai lembut atau creamy
- masukkan gula, pukul lagi
- masukkan lemon paste, tak nak pon tak pe
- masukkan gelatin, taknak pon takpe, sebab kalo letak kek jadi keras la walaupun pada suhu bilik, kemas dan cantik.
- masukkan whipped cream, atau Nestle cream
- sendukkan selapis adunan ke dalam loyang
- celupkan biskut tiger dalam susu, jangan lama sangat nanti lembik
- lapiskan pada cheese...
- sendukkan lagi selapis cheese, selang seli dengan biskut sampai abis cheese
- masukkan dalam freezer 6-7 jam
- potong dan makan
-Nestle cream yg saya guna - |
No comments :
Post a Comment