Thursday, 5 January 2012

Semporna

Salam semua, 
Dalam entri lepas saya ada cerita pasal Tawau kan, kali ni adalah tentang Semporna. 
Sebelum ni selalu dengar tentang Semporna, a place with beautiful island, and i agreed ^_^ Lautnya memang awesome gila, tak leh nak gambar macam mana, apa yg anda tengok di TV, majalah, atau google (yg macam selalu aku buat), it is exactly the same. 

And talking abaout people there, pernah tengok citer Duyung?sama ja macam apek tu, tapi yg monyet tu takde ler..itu korang kena pergi zOo la ;p 
Sampai je Semporna, jarak dari Tawau dalam 100km, jalan cantik dan tak berlobang-lobang, dan dihiasi pokok kelapa sawit sepanjang jalan, sekejap je, dalam 1 jam setengah dah sampai tempat dituju. Kitorg terus gi check in hotel, Dragonn Inn Hotel..obviously beautiful places. 

Bayangkan hotel yg dibina atas air laut, berasaskan kayu kayan yang nampak sempoi giler. Hotel ni je yg pertama kitorg jumpa, so takde la pk other choice. Kebanyakan penduduk Semporna adalah bangsa Bajau Laut, jadi tak heranlah mereka berkulit hitam, sebab pekerjaan utama mereka menangkap hasil laut, tapi tak semua mereka buat rumah atas laut, jangan tak percaya kalau korg jumpa rumah banglo yg besar agam...mak aiiii! Terkojut den tengok.
Tak banyak aktiviti jalan2 boleh buat di Semporna ni, sebab supermarket pon ade 3, tu pon giant, milimewa dan ape tah lagi 1. Kitorg plan nak juga pergi pulau, incik suami pon call pusat diving Tu, untuk ke pulau mabul harganya RM100++ untuk seorang. Untuk kids bawah 7 tahun free je. Ingat nak pegi jugak, sebab kami 2 org dewasa, then bawak budak kecik free je, tapi anak aku kan kategori baby lagi, boleh ke dia naik bot 45 minit untuk ke pulau mabul? Pikir punya pikir, tak jadilah sebab kesian pulak, nangih nanti haru.. 

Jadi kami pon pusing2 pekan Semporna ja, ada 4-5 round, sampai cemuih. Cuaca elok, nak mandi pantai pon tadak, jadi lepak2 dalam bilik dan pi makan. Sebelah malam try cari kat google tempat menarik di Semporna, terjumpa lah pulak blog ruggedmom, Dia tulis tentang Semporna Holiday Resort, terletak di kg tampi-tampi, tempat cerita Duyung tu. 
Esoknya kami p, hujan lak. Tapi tempat dia memang superb cantik, macam dalam filem gak. Ada chalet, pon murah, paling mahai pon RM120, rugi tak tau awai2..tok Lebai pon kata, "sini lagi best" nak buat camna nak balik baru tau. Siap check in dapat free fishing and swimming lagi tau. Kalau ada yg nak pi Semporna, tempat ni memang aku suggest la. Tapi kalau takut dilambung ombak, jangan ler tido sini ye ^_* 

Ok, malaih taip panjang2, Just enjoy the pict...

Menanti mr. bos, gi amik barang di kereta. Entrance of Dragonn in

Siyes kecik gambar aku, sebab snap time ujan ;p (pulun sangat aihh)






 


orait, gambar ni memang real ye!
Photobucket

My Wedding

Daisypath Anniversary tickers

Happy Birthday Aqil

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Happy Birthday Afiy

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Jom Klik